18 Kwie
MIT DIETETYCZNY: tyję od chleba
Chlebsam w sobie nie przyczynia się bezpośrednio do tycia.Nie można jednoznacznie dzielić produktów na te, które powodują tycie, i te, które tego nie robią. To, czy spożywanie chleba przyczynia się do przyrostu masy ciała, zależy od bilansu energetycznego, czyli ilości spożywanej energii w stosunku do zapotrzebowania.
Chlebsam w sobie nie przyczynia się bezpośrednio do tycia.Nie można jednoznacznie dzielić produktów na te, które powodują tycie, i te, które tego nie robią. To, czy spożywanie chleba przyczynia się do przyrostu masy ciała, zależy od bilansu energetycznego, czyli ilości spożywanej energii w stosunku do zapotrzebowania.
Chleb jest źródłem węglowodanów, które dostarczają energii. Jeżeli spożywamy więcej kalorii niż spalamy, możemy przytyć, niezależnie od źródła tych kalorii. Kluczowe jest więc utrzymanie równowagi kalorycznej.
Warto zwrócić uwagę na skład i jakość chleba. Pieczywo pełnoziarniste i razowe, które zawiera więcej błonnika, jest zazwyczaj zdrowsze niż chleb z białej, oczyszczonej mąki. Pieczywo białe ma wysoki indeks glikemiczny, co może prowadzić do szybkich wzrostów poziomu glukozy we krwi i jest mniej sycący niż pieczywo pełnoziarniste.
Twój komentarz